Съветът на Европа и Европейският парламент (ЕП) се споразумяха за бюджета на ЕС за 2020 г. Той бе обявен минути преди крайния срок.

Мерките за климата и директните плащания - ще има ли сблъсък?

Общият размер на бюджетните кредити е определен на 168,7 млрд. евро, а бюджетните кредити за плащания са в размер на 153,6 млрд. евро, или с 3,4 % повече от 2019 г., съобщиха от Брюксел.

Парите, които ще се отпуснат за селското стопанство в страните членки, е 58,12 млрд. евро. Договорените цифри са при положение, че Великобритания не излезе от ЕС.

Приоритет в новия бюджет се дава на борбата с климата, безработицата сред младите и цифровизацията.

За своите приоритети Парламентът е получил общо 850 млн. евро, освен предложеното от Комисията. Само за опазване на климата са предвидени над 500 млн. евро. Има увеличение и за изследователската дейност, като програма „Хоризонт 2020“ е нагоре с 402 млн. евро.

Четири милиарда евро бяха заделени за непредвидени обстоятелства, включително възможни бъдещи разходи след излизане на Великобритания от ЕС без сделка, съобщава DW.

Бюджетът за 2020 г. е последната година в текущия фискален план. Разработено е и предложение за дългосрочни разходи от 2021 г. на стойност над 1 трилион евро за седем години. 

От тук нататък Парламентът и Съветът разполагат с 14 дни, за да одобрят официално постигнатото споразумение. Гласуването в Съвета е насрочено за 25 ноември, а в Европейския парламент – за 27 ноември.