Производителите на праскови ще получат субсидии над 200 лв на декар в Кампанията по директни плащания за 2015 г. Това обяви в Сливен земеделския министър Десислава Танева. „След приключване на кампанията по директните плащания 2015 г., производителите на праскови, които са заявили подпомагането си по обвързана подкрепа, ще получат над 4,5 млн. лв. Заедно със схемата за единно плащане на площ, преразпределителното плащане и обвързаната подкрепа, един стопанин ще получи помощ в размер над 200 лв на декар“, уточни тя. 
 
Тази година е втора поредна, в която всички производители ще трябва да реализират продукцията си в условията и последствията от руското ембарго и цените, които са по-ниски от обичайните. Очаква се на 31 юли Европейската комисия да вземе решение за продължаване на подкрепата към производителите на плодове и зеленчуци, чиято квота за миналата година бе 3000 тона. Схемата ще стартира от 1 август като тази година за нашата страна в нея за първи път ще се включат допълнително 950 тона праскови и нектарини.
 
Област Сливен се реколтират над 16 000 дка праскови. В момента 25 % от тях са прибрана продукция. В България статистиката показва, че насажденията с праскови са близо 40 хил. декара. Близо 40 % от тях се намират в долината на прасковите и в района на Сливен.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!