Над 10 000 дка. са засегнати вече от марокански скакалци в Кърджалийско. Проблема с насекомите се случва за поредна година, заради липсата на навременна превенция за пръскане с инсектициди.

 

Областния Управител на Кърджали Иванка Таушанова заяви, че са регистрирани много силни огнища с марокански скакалци в Общините Момчилград и Крумовград. Очаква се до края на тази седмица да се извърши пръскане с хеликоптер, като решението за това трябва да се вземе днес.

 

Мароканските скакалци нападат зърнени култури, включително пшеница, ечемик, просо, ориз и царевица, както и грах, фасул, леща, люцерна, детелина - листа, стъбла и зърно. Дървета, особено младите фиданки, могат да бъдат повредени: плодови дървета, маслини, смокини. Фуражни култури, памук, лозя, грозде, тютюн, слънчоглед, зеленчуци (зеле, моркови, лук, салата),  могат да бъдат напълно изядени, сочи справка на Фермер.БГ в документацията за борба с мароканските скакалци на Световната организация по прехрана.

 

Още през март Областната дирекция по безопасност по храните е алармирала за опасността от вредителите. За това са били предупредени кметовете на общини и села. Въпреки това не всички са реагирали на време като до момента третиране на отделни участъци с ръчни пръскачки е направено само в Крумовградско и Момчилградско, а в общините Черноочене и Кърджали такова не е извършено.

[news]

Според експерти от Растителна защита „мароканците" са все още в трета възраст - начална фаза на развитие и не са много опасни, но каламитетът им може бързо да нарасне заради климатичните условия. Тогава може да се наложи унищожаване им с вертолети тъй като при ръчните пръскачки ефективността не е толкова сериозна .

 

задръжте курсора на мишката върху снимките, за да видите описанието *

марокански скакалци се наговарят коя нива да нападнат

 

унищожени посеви от марокански скакалци

 

след работа е време да се помисли за популацията
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!