Европейският съюз може да разреши по-голям обем на вноса на американско говеждо месо, за да гарантира европейския износ на стомана и алуминий, съобщава Meatinfo, позовавайки се на списание Drovers.

Турските домати се пренасочват към Русия

Квотите за говеждо месо на САЩ в близко бъдеще вероятно ще бъдат увеличени, тъй като европейските чиновници се опитват да избегнат търговска война с Вашингтон, свързан с износа на стомана и алуминий.

Президентът Доналд Тръмп вече огласи проблема по време на посещението на неговия френски колега Емануил Макрон в Белия дом.

„Европа е поставила търговски бариери, които са неприемливи. Нашите фермери не могат да изпращат своята продукция в ЕС, а ние приемаме европейска продукция. По този начин сме принудени да направим промени и ЕС е длъжен да разбере какви трябва да бъдат тези промени“, заяви Тръмп.

Системата на квотите за доставка на месо в ЕС е създадена през 2009 г. В рамките й американските производители могат да експортират 45 000 тона говеждо на европейския пазар без никакви тарифи.

Трябва да се отбележи, че американският износ на говеждо месо на единния пазар в ЕС е намалял от 98,8% до 32,6% в рамките на последните 7 години от приемането на системата на квотите.

Основните конкуренти за производителите на говеждо месо в САЩ на европейския пазар са Австралия и Уругвай.

Сега системата на квотите може да претърпи изменения. Американската страна настоява за двоен обем в съответствие с новия търговски договор.