„Стартът на годината е труден и притеснителен. Каквото и да се случи оттук нататък, добивите от пшеница ще бъдат редуцирани”, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.
 
 
Тя пояснява, че трудностите са започнали още преди сеитба. „Няма зимна влага и няма валежи, които да подсигурят пшеницата. Все още има полета, които са черни, т.е. с непоникнали растения. Има посеви, при които пшеницата дори не е братила. На места има братили полета, но това е рядко явление и се обуславя от спорадичните валежи”, разказва още за ситуацията в Добричка област Радостина Жекова.
 
Големите температурни амплитуди, които надхвърлят 10-15 градуса, също допълнително ще влошат ситуацията и ще доведат до изтегляне на растенията, прогнозира още Жекова и допълва: „Това е големият риск, тъй като растенията не са закалени. Пшеницата е оголена, няма какво да я топли. Вече повече от 3 месеца има трудности, предстои тежка година. Пшеницата ще презимува, но каква ще е цената на презимуването”, задава тежкия въпрос Радостина Жекова. 
 
 
Предстоят много агротехнически мероприятия, ще струва много пари, за да се извлече от културата дори минимален добив, споделя още стопанката. „Целта не е пшеницата да просъществува по някакъв начин, а да даде максимума от добивния си потенциал”, допълва Жекова и посочва, че към днешна дата добиви от 500 кг/дка са незадоволителни.
 
Причината се крие във факта, че разходите на декар са твърде високи и достигането на потенциала на всеки сорт изисква серия от мероприятия. Ежегодно цените на семената и препаратите за растителна защита вървят нагоре с 5-7%. „Целта не е просто да жънем, а да ожънем възможно най-добрата реколта. През тази година обаче това няма как да се случи с оглед на трудния старт”, посочва в коментара си Жекова. 
 
При рапиците вече дори не говорим за разваляне на посевите, защото няма какво да развалим, а за презасяване с пролетни култури. Това драстично ще занижи площите с маслодайната култура в Добруджа.