„Няма основание за претенции за компенсации и пропуснати ползи във връзка с отменения чл. 23 на Наредба №3 за директните плащания”, обяви Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) на своя сайт.

 

ВАС отмени Наредба 3 за директните плащания

 

Както вече беше съобщено, Върховният административен съд (ВАС) отмени чл. 23 на Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

 

„Решението на ВАС не е осъдително, а отменително. Същото има действие само занапред. Не засяга правата, придобити за Кампания 2017 г. преди датата на постановяването му. Неоснователни са тиражираните тези относно предявяване на претенции за компенсации и пропуснати ползи. По никакъв начин решението не засяга подпомагането на животновъдите за Кампания 2017 г.”, се казва в становището.

 

Според министерството, решението на ВАС е поради формално неспазване на процедура по Закона за нормативните актове. В мотивите на върховните съдии е посочено, че липсва таблица за съответствие с правото на ЕС и доказателства за предварителна оценка на въздействието на нормативния акт. „Те не са по същество на текста на чл. 23”, коментират от МЗХГ.