До дни започва мащабна национална информационна кампания във всичките 28 области на страната, организирана от МЗХ с цел животновъдите да се запознаят с мярка 121 от ПРСР 2007-2013. Това е популярната мярка, която предоставяше солидни средства за закупуване на едра селскостопанска техника и чийто бюджет се изчерпи много бързо, заради огромния интерес. В мярката остана единствено гарантиран бюджет от няколко десетки милиона евро, които са за изпълнение на изискванията по Нитратната директива. Припомняме, че от догодина фермите, които не са изпълнили изискванията на ЕС в това отношение ще трябва да бъдат закрити.

Целта на семинарите на МЗХ и експерти от Областните служби за съвети в земеделието е да припомнят и да подканят животновъдите да кандидатстват с проекти за торохранилища, хигиенни стандарти за сградов фонд, оборудване за млечните ферми и за достигане необходимите качествени показатели на суровото мляко.

74 680 са фермите трета категория, от които около 24 000 осигуряват по-сериозни количества мляко за предприятията, обяви Георги Недялков, началник отдел „Млечни квоти и Национален резерв” в дирекция „Животновъдство” в МЗХ. Пазарно ориентираните ферми са около 24 000 броя и очакванията са те да се преструктурират и да покрият изискванията.



© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!