Министерството на земеделието и храните предлага три варианта за разпределението на 6 000 000 евро, които Европейската комисия отпусна на страната ни в подкрепа на млекопроизводителите. Това обяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
„Първия вариант на разпределение на 6-те милиона евро е на глава животно. Вторият вариант на продадено количество мляко или на литър мляко. Третият вариант теоритично да разделим бюджета за 50% на глава животно, 50% на литър мляко, което безспорно много би усложнило и кандидатстването, и плащането, но искам да кажа също така, че каквото и решение да се вземе, този пакет от 6 милиона евро ще бъде възможен да се плати още от 16-ти октомври и ние ще го направим като крайният срок за плащане съгласно решение на комисията е краят на месец декември“, обясни Танева.


 
На въпрос на Фермер.БГ възможно ли е справедливо разпределение на средствата, за каквото настояват животновъдите, министърът отговори: „Разбира се, че смятам, че е възможно. Със сигурност най-справедливото решение означава еднакво недоволство от всички страни, които са заинтересовани за това решение защото безспорно този пакет е недостатъчен да компенсира всички загуби, но той е в повече като относителна тежест, спрямо пакетите на други страни членки и това е положително за страната ни. От 0,6% производство на краве мляко в ЕС, България защити пакет от 1,6% от общя пакет. Какво означава справедливо? Това означава критерият да е просто принципен спрямо всички заинтересовани страни. Такъв критерий и за глава животно и за количество продадено мляко е съответният документ. Аз лично съм привърженичка на документите и на фактурите, с които се доказва продаденото мляко, защото това също е инструмент да мотивираш изсвестляването на сектора, което води до равнопоставеност на всички производители в страната“, посочи земеделският министър. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!