Министерството на земеделието и храните е представило пред фермерите проекта на Закона за противоградова защита и се очакват техните становища, като някои от тях вече са получени в министерството. Това съобщи в Ямбол пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съобщи Фокус. 
 
„Основните искания са да има диференциация между видовете култури на фермерите. Тази диференциация зависи на практика и от условията на Асоциацията на застрахователите, чиито условия за застрахователна премия са част от общата себестойност на тази услуги и съответно на таксата, която ние сме предложили на земеделците за заплащат, за да имат такава защита“, обясни министър Танева.
 
Десислава Танева обясни, че е логично културите да се разделят на две, относно границите на себестойност в декари – едните са зърнено-житните, другите са интензивните култури, където обемът на стойността е по-висок. 
 
„Не бих се ангажирала твърдо със срок за въвеждане на системата за противоградова защита. Ако успеем да финализираме до есента процедурите по приемането на нормативните актове, ще да се опитаме да го направим за следващата година. Реалистичният срок, предвид административните процедури при приемане на законодателни актове, със сигурност е 2018 година, но ние се опитваме да стане 2017 г.“, уточни министърът на земеделието и храните. 
 
Министър Десислава Танева припомни, че първо трябва да се стигне до консенсус с фермерите. Предстои организирането на работни групи, за да могат самите фермери да се убедят какви са възможностите за формиране на себестойността.