Mинистерството на земеделието и храните обмисля въвеждането на минимална задължителна застраховка за земеделска продукция, съобщи министър Мирослав Найденов в понеделник. За целта ще трябва да бъдат направени законодателни промени. Идеята ще се обсъди със застрахователните компании. Според Найденов фермерите имат възможност да получат средства от европейските фондове за застраховане на земеделската продукция и трябва максимално да се възползват от тях.

Потърсени за мнение, членове на Фермер.БГ коментираха предложението по различен начин. Част от фермерите са против това да се налага задължителна застарховка, макар и тя да е минимална, защото колкото и ниски да са вноските по застраховката, високата производствена стойност на продукцията, трудната и реализация, както и високите вноски за данъци и осигуровки, биха затруднили земеделците при плащането на застахователните вноски.

Част от фермерите коментираха, че одобравят идеята. Те обаче се притесняват от това, че има много случаи, при които застрахователите не изплащат дължимите суми при проблеми с реколтата. „От сто кладенеца вода ще извадят, сто проверки ще направят и дори всичко да е наред, пак не изплащат дължимата сума за нанесените поражения или най-малкото не я изплащат в реален размер”, изразяват недоволството си земеделците. Ето защо е необходимо, ако действително се направят законодателни промени в това отношение, отговорностите и задълженията на всички страни да са точно и ясно посочени, за да не стане така, че земеделците, искат или не, да застраховат земята си, а след това, при необходимост, да останат без средства, с които да покрият евентуални загуби.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов коментира пред Фермер.БГ: В случай, че има нотифицирана държавна помощ, която да поема 80% от премията към застрахователя, е възможно да има задължителна застраховка. В случай обаче, че няма такава държавна помощ, би било немислимо да се задължат хората да плащат застраховка заради финансово-икономическите затруднения на сектора.

Христов се съгласи с опасенията на фермерите, че оценките на щетите, които правят застрахователите, са субективни. Според него обаче в законодателството може да бъде предвидено при възникването на спор между застрахователя и клиента му, да се сформират арбитражни комисии за оценка на щетите.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!