Кръгла маса на тема Проблеми и перспективи пред земеползването в Българи“ се провежда в момента в столицата, предаде репортер на Фермер.БГ. В кръглата маса участва министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков,  експерти на МЗХ, Българска асоциация на собствениците на земеделска земя, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Националния съюз на земеделските коопрации в България (НСЗКБ), Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ), представители на академичната общност.

Първият панел на кръглата маса е на тема: проблеми пред устойчивото земеползване в България. За разпокъсаността на земята и липсата на комасация ще говорят експерти от МЗХ и Радослав Христов от НАЗ. В този панел са предвидени още дискусия относно формите за уедряване на земеделската земя, а темата „Какво ще спечели българското земеделие от уедряванет на земеделска земя“ ще развие проф. Христо Бозуков, председател на ССА. В панела са заложени също и темите за цената на земята и проблемите при арендуването.

Във втория панел на кръглата маса ще се очртаят перспективите пред модерното българско земеделие и това какви мерки може да предприеме държавата, за да стимулира развитието на земеделието и селските общини извън политиките на ЕС. Лектори ще бъдат представители на МЗХ, Симеон Петков от НСОРБ и Венцислав Върбанов от АЗПБ. Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации ще бъде лектор на темата за ОСП 2014-2020.

Очаквайте подробности!



 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!