„През последните години се наблюдава засилен интерес от страна на италиански предприемачи, желаещи да инвестират в България в сферата на винопроизводството, производството на зърнени култури, плодове, зеленчуци, млечни продукти, в животновъдството и в проекти за изграждане на биоагро паркове. Много от тези предприемачи вече осъществиха успешни инвестиции в българското земеделие и хранително-вкусова промишленост”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов по време на участието си във форума „Програма за развитие на селските райони 2014-2020: Релеф, качество, заетост”, в рамките на „Изложение на селските райони на Тоскана 2013 г.” във Флоренция, информират от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

Зам.-министър Абазов подчерта, че подобни събития са изключително подходящи за споделяне и обмяна на опит, иновативни идеи и виждания, както и за установяване на ползотворни делови контакти. Той поясни, че българската страна предава голямо значение на провеждането на регулярни срещи в подобен формат, като инструмент за насърчаване на икономическите и търговските връзки между нашите страни и стопански субекти. Той бе категоричен, че страната ни е заинтересована не само от двустранната търговия със земеделски и хранителни стоки, но и от привличането на нови италиански инвестиции в българското земеделие.

 

Зам.-министър Абазов добави, че в това отношение страната ни разполага с редица предимства като: благоприятно географско положение и климат, икономически опит, особено в производството на качествени вина, преработката на мляко, плодове и зеленчуци и добри предпоставки за развитие на биологично земеделие. Той увери участниците във форума в готовността на българското правителство и на Министерство на земеделието и храните да оказват съдействие и да насърчават всички инициативи, които са в интерес на двустранното сътрудничество, както в земеделието, така и в сферата на преработката на храни.

 

„Изложение на селските райони на Тоскана 2013 г.” се провежда за трети път във Флоренция и обединява секторите: лозарство и винарство, зърнени култури, животновъдство, лов, градинарство, аквакултури, горско стопанство и производство на зехтин. За пръв път България участва с щанд, на който са изложени български вина, традиционни млечни и месни продукти. На събитията присъства началникът на кабинета на министъра на земеделието и храните г-н Кънчо Кънчев.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!