Новото приложение за смартфони – модул „Лов“, бе представено на работна среща в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На нея присъстваха и представители на Изпълнителна агенция по горите към Министерството на земеделието, храните и горите и Националното ловно-рибарско сдружение „Съюза на ловците и риболовците в България“.
 
 
Чрез мобилното приложение ще се набират необходимите данни за отстреляни диви свине и взетите от тях проби. То е разработено по поръчка на БАБХ, а създателите му проведоха обучение за работа с него, съобщи пресцентърът на Агенцията.
 
Очаква се модулът да облекчи процеса по обработването на информацията за отстреляни диви свине. Ловците ще могат да виждат дистанционно резултата от изпратените проби. Това ще съкрати времето между изпращането на пробата и получаването на резултата, както и ще премахне нуждата от хартиени писма. Цялата информация ще бъде налична онлайн.
 
По време на срещата беше разгледана също актуалната обстановка в страната и в Европа във връзка със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). През януари следващата година Европейската комисия и Международната организация по прехрана и земеделие (ФАО) ще направят одит, за да се предприемат общи действия за овладяване на разпространението на заразата.