През януари храната в световен план поскъпна под влияние на по-доброто котиране на млякото и млечните продукти, както и на по-високите индекси на растителните масла и захарта, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитирана от Reuters.
 
Въпреки лекото повишение от 161,8 пункта през декември на 164.8 пункта през януари, индексът на храните все още е с 2,2% по-нисък спрямо година по-рано.
 
Индексът на цените на млякото и млечните продукти скочи със 7,2% спрямо декември. Като причина експертите посочват ограничените експортни доставки от Европа в резултат на силното вътрешно търсене.
 
По отношение на зърнените култури индексът отбелязва минимални печалби през декември. Почти няма промяна в индекса на цените на месото.
 
 
ФАО коригира декемврийската си прогноза за световното производство на зърнени култури за 2018 г., увеличавайки количеството на 2,611 млрд. тона. Тази промяна отразява по-големите очаквания за царевицата, пшеницата и ориза.
 
Голяма част от прогнозирания растеж е свързан с благоприятното време в Европа, което увеличава перспективите за добра реколта. Очаква се и разширяване на площите благодарение на атрактивните цени, обясняват анализаторите.
 
Въпреки че последните прогнози сочат увеличение, все пак се очаква световното производство на зърнени култури да остане с 1,8% под рекордното си ниво през 2017 г.