От 21 до 30 януари тече вторият прием на заявки за купуване на млечна квота. Документи се подават в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) по постоянен адрес на физическите лица или адрес на търговска регистрация на юридическите лица. Фиксираната цена за килограм краве мляко и за двата вида квота – за доставки и директни продажби – е 0,01 лева.

 

Първият вид квота дава право за доставка на мляко от производител на изкупвач. Вторият – за директна продажба или предаване на мляко и други млечни продукти от производител на потребител. До момента са заявени за купуване 4 180 108 кг квота за доставка и 180 500 кг квота за директни продажби.

 

Свободни остават 2 619 676 кг квота за доставка и 709 кг квота за директни продажби. Покупко-продажбата се осъществява със средства на млекопроизводители, а ДФЗ е междинно звено в процеса. Продалите квотата си ще получат удостоверения с новия размер на индивидуалната си квота с удържаните 5 % от нея, които се събират в полза на националния млечен резерв. Те подлежат и на проверка на място.

 

Квотната борса започна на 1 август, припомнят от ДФЗ. Тя се прилага в България за пета поредна година и ще продължи до 1 април 2015 г. Чрез нея млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си на пазара, могат да купят допълнително количество квота, а тези, които не могат да я реализират – да се освободят от нея. Главната цел на борсата е да регулира производството на мляко и млечни продукти в ЕС.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!