Ограниченията за количество преработено мляко във фермите и високите изисквания към малките стопанства са основните причини за слабия интерес към Наредба 26, която дава право на фермерите да продават директно продукцията си. За трите години, откакво влезе в сила Наредба 26 за директни доставки регистрираните производители в страната са 226, като от тях само около 40 са фермери, които директно продават мляко.

 

Сред производителите преобладават производителите на мед и на яйца. Според производители, един от сериозните проблеми е свързан с ограничения като лимитът на млякото, което могат да преработват. Известна надежда дава уверението на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), че ще бъде въведен нов режим, който ще даде възможност до 80%, добито в малките животновъдни обекти да се преработва в продукти по местни традиционни рецепти, които да се предлагат чрез директни продажби. За дребните фермери, обаче, изискванията на Наредба 26 остават много. Повечето от тях са на мнение, че изискванията за малките стопанства са същите като за големи преработвателни предприятия.

[news]
Затова и много от дребните стопани се отказват да подават документи по тази наредба. Наскоро Тодорка и Иван Мутафчиеви, фермери от Банско, споделиха пред репортер на Фермер.БГ, че изграждат малка мандра в Разлог, но по общия ред, а не по Наредба 26, в която, според тях, има доста неясноти.

 

Според Бисер Чилингиров от Националната овцевъдна асоциация (НОА), ако наредбата се промени така, че да се стимулират директните продажби, повече хора ще се заемат с отглеждането на животни. Другият ефект ще е повишена цена на овчето мляко. Според Чилингиров, ако фермерите имат възможност да излязат на пазара с качествена продукция от истинско мляко, хората ще търсят техните продукти. Гарантирам, че във фермите млякото е по-добро, отколкото в големите предприятия, твърди председателят на НОА. Чилингиров предлага за овчето мляко изобщо да няма ограничения за директни продажби, а такива да има само за кравето мляко, тъй като то се произвежда в по-големи количества.

 

Сред проблемите, които наредбата създава на дребните стопани и за които те настояват да бъдат решени с промени в наредбата, е и ограничението на ареала, в който те имат право на директни продажби.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!