Водещи експерти от държавния сектор и ветеринарните служби на Италия, Литва и Русия и от Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (FAO) ще се съберат на 14 януари у нас във връзка с мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС).
 
 
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще бъде домакин на първата за Европа мисия за обмяна на опит, свързана със заболяването АЧС, съобщи институцията. Форматът ще се проведе в рамките на Глобалната стратегия за борба с Африканската чума. 
 
Участниците в мисията ще посетят регионите с установени случаи на инфекцията в областите Силистра, Добрич и Варна. Целта е обмяна на опит в борбата с бързо разпространяващата се и опустошителната на места в Европа зараза.
 
 
„Във връзка с нарастващите случаи на АЧС в Европа Европейската комисия, FAO и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) организират регулярни срещи на експертно ниво с представители на засегнатите от заболяването държави“, допълниха от Агенцията. 
 
На последната среща в Полша през миналата година беше взето решение да бъдат проведени мисии от експерти в страните с потвърдено наличие на вируса на болестта. Целта е обмяна на опит и развитието на бъдеща и ефективна глобална стратегия за овладяване на инфекцията.
 
„За ЕК, OIE и FAO начинът, по който България се справя до момента със заболяването, представлява изключителен интерес. За разлика от другите засегнати държави у нас болестта е открита в ранен етап, както при домашните, така и при дивите свине, и се овладява с минимални загуби за свиневъдството и ловното стопанство. За Европа предизвикателството със справянето със заболяването предстои в дългосрочен план“, коментира БАБХ.