Мисия на Европейската комисия оценява изградения капацитет в България за прилагането на правилата за класификацията на кланични трупове на говеда, информираха от аграрното ведомство.  

Ще има ли компенсации заради увеличените осигурителни вноски? 

Инспекционен комитет на Общността извършва периодично одити във всички страни членки в съответствие с европейските регламенти за скàлите на Съюза за класификация на кланични трупове на говеда, свине и овце, както и по отношение на отчитането на пазарните цени на някои категории кланични трупове и живи животни. 

Отговорната структура в България в тази област е дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието.

„Това е първият одит след 2-годишна невъзможност за извършване на проверки“, каза заместник-министърът на земеделието Крум Неделков. 

Аграрният заместник-министър припомни, че след присъединяването на България към ЕС законодателството в сектора е хармонизирано и е изграден административен капацитет. Страната ни е разработила необходимите процедури за класификация на кланични трупове на говеда, отчитане и докладване на пазарни цени, като се правят и необходимите проверки в предприятията.

Крум Неделков отбеляза и предизвикателствата за сектора по време на COVID пандемията, която се отрази както на животновъдите, така и на месодобивните и месопреработвателните предприятия. „След приключване на проверката очакваме да чуем Вашите мнения, препоръки и съвети, които ще ни бъдат изключително полезни и ще подпомогнат бъдещата ни работа“, посочи заместник-министърът.

Мисията на експертите от ЕК ще продължи два дни и включва както преглед на нормативната база и разработените процедури, така и посещение на кланици, с цел да се установи как се прилагат изискванията за приемане, престой и класификация, както и с реда за изчисляване и докладване на цените.