За да подкрепим сеитбата наесен възнамеряваме на УС на ДФЗ да вземем решение за кредитиране за семена и торове в по-голям размер от обичайното. Към момента разчетите ни са направени за общ ресурс от 15 млн. лв. или за още 20 лв./дка за покупка на семена и торове за идващата сеитба, каза земеделският министър Десислава Танева за БНТ.

Танева: Извънредната помощ може да се увеличи до 120 млн. лв.

Тя се съгласи, че това е най-трудната жътва, най-трудната реколта, най-тежкото положение от много години насам. В цялата Източна България област Добрич държи най-печалният рекорд. По данни на областните дирекции по земеделие жътвата в момента там се движи в рамките на 71% по-нисък добив от миналогодишния. 

Останалите области с най-тежка ситуация за прибиране на пшеницата са Силистра, Варна, Бургас, Сливен и частично Ямбол. Там средният процент по-нисък добив се движи между 45 и 53%. 

По оперативни данни на земеделските областни дирекции в момента българските зърнопроизводители са прибрали пшеницата на 55%. Средното намаление на очаквания общ добив спрямо миналата година е около 25%, коментира ресорният министър.

„Независимо от кризата с добивите в момента заради сушата и агротехниката, несъобразени с нея основно в Източна България, страната ни ще запази качеството си на нетен износител“, категорична е Десислава Танева. 

Тя припомни, че прогнозата на ЕС за общия добив на България е 5 млн. тона, обявена в края на месец юни. Данните на министерството преди месец бяха за около 4.9 млн. тона, но вероятно ще има лек спад надолу до 4,6 млн. тона. Браншовите организации са с най-песимистичната прогноза – 4–4,1 млн. тона. 

Министърът: „Която и прогноза да е финална, ние оставаме нетен износител.“

По нейни наблюдения ситуацията е тежка не само в България, но и в целия ЕС. Румъния, Франция, Германия са със същите прогнози за намаление с повече от 10%, но ЕС запазва качеството си на голям износител с прогноза за 25 млн. тона. От друга страна обаче, в световен мащаб производството и запасите на пшеница ще бъдат на много високи нива. 

„Това провокира и ценовите равнища в момента, които са малко по-ниски от миналогодишните по това време“, заяви Десислава Танева. 

Земеделският министър изрази съжаление, че в източните райони, които изреди, не всички пролетници са в добро състояние. Ето защо тя отново повдигна темата за компенсационния фонд, който в началото се замисля за борба срещу градушките, но впоследствие и срещу сушата.

„В момента по мярка „Управление на риска“ при нас все още не се усвоява сума, защото няма годен бенефициент. А с такъв фонд можехме да компенсираме земеделските производители с европейски средства. За такива инструменти в следващата ОСП ще има още по-високи бюджети. 

Тази ситуация трябва да ни накара да се замислим по-стратегически, а не за 50 или 70 ст./дка за един фонд, който в такава ситуация щеше да е най-добрата подкрепа за всички, които сега са засегнати от сушата“, убедена е Десислава Танева.