Има реално поскъпване на водата без да са направени каквито и да било промени, тъй като цените за напояване  реагират веднага на изменението в продажните стойности на електроенергията, там където има припомпване. През тази година цените на водата по методиките, с които работят “Напоителни системи” се вдигат между 15% и 300%, стана ясно от думите на земеделския министър Явор Гечев. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

“Имаме чудесна комуникация с организаторите на протестите, те много добре знаят нашата декларация, че ще решим проблема. Първо е необходима среща с министъра на финансите, намерили сме вътрешни резерви да компенсираме водата така, че да не поскъпва повече от миналата година”, каза още той.  
Това ще стане с нотификация на държавна помощ от Европейската комисия, за което се изисква известно време.

Министърът отново декларира, че ангажиментите към фермерите, поети още на първата среща с тях, ще бъдат изпълнени, дори повече от първоначалните намерения. 

На обвинението, че докато се борят цените със спорни мерки е изпуснато какво става в “Напоителни системи”, министър Гечев отговори, че в този клон на дружеството и в момента водата е дотирана с над 200 000 лв. Проблемът е, че там има припомпване на две помпени станции, които качват водата на 150 м и тогава харчи доста ток. 

В сряда се пуска за публично обсъждане Наредбата, която ще определя проследимостта на храните по цялата верига - за качеството, количествата и за цените включително. “Досега не е имало електронен регистър, от който да се види всичко до последния килограм храна къде е отишла”, каза министърът в ефира на Нова тв.

Предстои подготовката на друга наредба след тази за проследимостта, която ще даде конкретика по отношение на нелоялните търговски практики. Когато разликата на цените при производител и продавача е повече от 25%, те ще трябва да известяват за този марж Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията.

“Предстои среща с големите вериги, на която ще бъде представен регистърът. Част от тях казаха, че доброволно ще подават цени, а искаме да сме коректни и към тях. Разглежда се и така наречения гръцки вариант, в който част от продуктите, примерно един или два да са с цена, която е фиксирана по отношение на надценката”, сподели още аграрният министър. 

Във връзка с проверките на границата с Турция министър Гечев гарантира, че редовният кабинет ще завари две работещи държавни лаборатории за анализи на внасяните храни. В момента разтоварната дейност се извършва единственото от БАБХ и цялостния контрол и организация е само от хранителната агенция. 

Той припомни още, че в момента епизоотичната обстановка в Турция не е опасна и затова дезинфекцията е спряна. ”Дезинфекцията е хубаво нещо когато има нужда, ако няма потребност от нея, ние дърпаме шалтери тя спира”, обясни той. .