Министър Танева, Омбудсманът на Република България и хранителният бранш обсъдиха отпадането на ДДС върху дарените храни.

 

,,Министерство на земеделието и храните подкрепя идеята за отпадане на ДДС върху дарените храни, защото това ще мотивира производителите да даряват храни, вместо да ги унищожават”. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с омбудсмана на Република България Мая Манолова, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и представители на хранителния бранш. Срещата се състоя по инициатива на Мая Манолова и се проведе днес в сградата на МЗХ, като на нея бе дискутирано предложението за отпадане на ДДС върху дарените храни. Инициативата е част от кампанията на обществения защитник „Всеки ден-Великден“. През септември е предвидена среща на всички заинтересовани страни, заедно с Министерство на финансите, където ще бъдат представени и обсъдени конкретните промени за отпадане на ДДС ставката, стана ясно още на срещата.

 

„Коректно и честно е да запознаем министъра на финансите Владислав Горанов и да го убедим, че рисковете наистина са минимални. Идеята е той да направи съответните разчети и нашите предложения да влязат в бюджетната програма за 2017 г.“, поясни Мая Манолова. 

 

Министър Десислава Танева запозна участниците с проекта на новия Закон за храните, където за първи път се разписват правила за хранително банкиране и даряване на храни. Тя изтъкна, че ползите от отпадане на ДДС върху дарената храна ще бъдат за цялото общество - за нуждаещите се, които ежедневно ще получават разнообразна храна, и от друга страна за производителите на храни, защото няма да се разхищава енергията и труда на земеделските стопани и бизнеса за преработка на храни.

 

По данни на Българска хранителна банка всяка година се унищожават 670 000 тона храни, които не достигат до нуждаещите се хора.