Зам.-директорът на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова, чийто телефон скандално се оказа в сайт за резервация на къщи за гости, ще бъде освободена от поста.
 
 
Новият министър на земеделието Десислава Танева съобщи това в оговор на журналистически въпрос след встъпването си в длъжност тази сутрин. По думите й със сигурност ще има промени и в политическия кабинет на аграрното ведомство. В неговия състав влизат зам.-министрите, началникът на кабинета на министъра и ръководителя на връзките с обществеността.
 
„Всичко е въпрос и на разговори. Аз имам определени виждания, които бих представила и защитила. Важно е всички решения да се вземат в режим на диалог и в убеденост, че те биха довели до резултатите, които всички търсим“, обясни Десислава Танева.
 
В отговор на въпрос дали се притеснява от проверки, тя каза, че доходите й са ясно декларирани, а също и къде живее.
 
„Това е най-тежкото министерство. Със земеделие се занимават над 100 000 души в България. Животът в селските райони зависи от земеделието. Те са изложени на тежкото администриране във връзка с получаването на подпомагане от Европа, което не може да стигне степента на опростяване, което се желае от тях. Защото трябва да спазваме процедури, правила“, коментира министърът.
 
Снимка: Фейсбук/Профил на Десислава Танева
 
В най-кратки срокове ще направя срещи с браншовите организации, за да обсъдим актуални въпроси в сектор ,,Земеделие”. В тази връзка първите ми действия като министър ще бъдат за решаването на проблемите на земеделците в краткосрочен план“, написа Десислава Танева във Фейсбук.
 
Тя допълва, че затрудненията, които срещат земеделските производители, не са никак малко.
 
„Следвам политиките на открит диалог и на планирана програма. Важно е решенията да се вземат в убеденост на всички, че ще доведат до резултатите, които търсим“, допълни министърът.
 
Днес тя е поздравила производителите на седмичния фермерски пазар, който се провежда всяка сряда пред Министерство на земеделието, храните и горите.
 
„Производители от различни градове на страната предлагат тук качествени и пресни зеленчуци, мед, яйца, сладка, сокове, сирена и други млечни продукти“, написа Десислава Танева.