По думите на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на работна среща в Плевен, през тази година няма проблем със зърнения баланс в страната.  Дори има излишъци, за които трябва да се търсят възможности за реализация, информира в. „Посредник“. „Много е важно зърнопроизводителите да могат да си продадат сега продукцията. Пшеницата към момента се търгува между 20 и 30 стотинки за килограм, което е на себестойността на продукцията. Според мен това е временен момент, защото на световните борси цената е значително по-висока. Това обаче не означава, че хлябът ще бъде намален, защото в неговата цена влизат много други консумативи. Не вярвам и че цената ще се вдигне", каза министър Греков в Плевен.

 

По думите на министъра в дългосрочната стратегия на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) влиза изработването на карта за напоителни системи в България. Това ще е проект за който ще се търсят пари от Световната банка. Именно с подобни средства може да се започне изграждането на тръбопроводи за напояване, които да достигнат до различни райони на страната. В стратегията на МЗХ е предвидено още да се обърне необходимото внимание и на животновъдите и зеленчукопроизводителите. Проблемите пред първите са пасищата и ливадите, защото към момента има места, където те са отдадени на хора, които гледат малко или изобщо не отглеждат животни.

 

Затова и ще се разговаря интензивно с кметовете по места, категоричен е проф. Греков. Пред местните власти ще бъде поставен и въпросът за изкупуването на млякото като се предвижда малките населени места да бъдат снабдявани с охладителни вани и с транспортни средства, които да превозват млякото съгласно нормите на ЕС, с което и малките ферми да отговорят на изискванията на EС.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!