„Напоителни системи” е от изключително значение за България, тъй като неговата дейност е важна не само за селското стопанство, но и за националната сигурност. Точно поради тази причина ние работим то да запази целостта си и да функционира нормално”, това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на среща с протестиращи от „Напоителни системи” ЕАД и представители на синдикатите.

 

Министърът изтъкна, че до десет дни ще се търсят възможности да се изплатят забавените заплати на работниците от предприятието, информират от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

„Проблемите за дружеството започват през октомври месец 2011 г., когато е приета промяна на Закона за водите, чрез която е отнето правото на държавата да финансира „Напоителни системи”. След тази поправка започва трупане на дългове и теглене на кредити, в резултат на което дружеството задлъжнява с общо 22,5 млн. лева и банковите му сметки са запорирани”, обясни министър Греков. Освен това са взимани и погрешни решения в ущърб на „Напоителни системи”. Едно от тях е, че за вадене на поливни съоръжения са изразходвани 4,2 млн. лева, а при предаването им за скрап са получени 2 млн. лв., което е загуба от 2 млн. лева.

 

„Още от първия ми ден като министър показах ясно, че „Напоителни системи” е приоритет, като подписах заповед за забрана на ваденето на съоръженията за поливане. Разпоредих и изработването на подробен анализ за извършената дейност в дружеството на базата, на който Прокуратурата се самосезира. Тя ще се произнесе кой носи вина за състоянието на предприятието”, заяви земеделският министър.

 

Министър Греков бе категоричен, че е необходимо да се работи за дълготрайното стабилизиране на дружеството. Първото най-важно действие е Парламентът възможно най-бързо да гласува промяна в Закона за водите, така че държавата да може отново да подпомага предприятието.

 

След което се планува да се изтегли кредит от 22 млн. лв. от Българската банка за развитие, с които да се покрият задълженията на „Напоителни системи”. При осъществяването на тези спешни мерки, вече ще може да се регулира и въпросът за заплатите на служителите в предприятието.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!