Подпомагането на дребните земеделски производители ще започне от 2015 г. и в момента се работи по наредбите, с които ще се регламентира това подпомагане. Това заяви в интервю за бТВ министърът на земеделието проф. Димитър Греков в отговор на въпроси от зеленчукопроизводители за невъзможността да работят нормално при неконтролиран внос на плодове и зеленчуци в България. Като пример фермерите посочват гръцки и турски домати, краставици, дори марули, които и тази пролет заливат българските пазари.

 

Зеленчукопроизводителите изразиха недоволство и от сериозен внос на зеленчуци за консервиране от далечни страни. Министър Греков потвърди, че близо 45-50 хил. т бейби корнишони за консервиране се внасят годишно в България, основно от Виетнам и Индия, заради по-ниската цена – около 1 040 евро/т. По думите на Греков причината за ниските цени на вноса е евтината работна ръка в страни като Виетнам и Индия, както и субсидирането на производството. Що се отнася до вноса на плодове и зеленчуци от страни от ЕС, то Греков беше категоричен, че в условия на пазарна икономика няма как да бъде ограничена търговията.

 

„Пътят за българските земеделски производители, които отглеждат плодове и зеленчуци, е да се обединят, за да бъдат конкурентоспособни на пазара. Българските плодове и зеленчуци са много качествени, проблемът идва от незадоволителните за големите търговски вериги количества, които поотделно произвежда един или друг стопанин, както и в невъзможността на нашите производители да осигурят целогодишни доставки за сезонните за нас плодове и зеленчуци“, коментира министър Греков. Според него решението е в сдружаването – не само за производството на селскостопанска продукция, а и за реализацията й на пазара.

 

Министър Греков подчерта, че в новия програмен период се предвижда целево финансово подпомагане именно за организации и сдружения на земеделски производители. Както и схема за подпомагане на малки стопанства. Схемата, обаче, е доброволна и производителите сами трябва да решат дали ще участват в нея, подчерта Греков. За да участват в схемите за финансово подпомагане земеделските производители трябва задължително да работят публично, тоест на светло, защото помощите са обвързани с условието кандидатите да си плащат осигуровки и данъци.

 

„Още от началото на нашия мандат насочихме усилията си в посока на сдружаването, за да могат зеленчукопроизводителите да бъдат не само на нашия пазар, но и навън. Решението е да се сдружават не само за да реализират продукцията си, но и за покупка на семена, торове и препарати”, беше категоричен проф. Греков. По думите му целта на специалните мерки за сдружаване в новия програмен период целят именно скъсяването на веригата от производителя до купувача.

 

Министър Греков съобщи, че друга мярка в полза на българските производители на плодове и зеленчуци е създаването на външнотърговско дружество, което да търси възможности за реализиране на част от земеделската продукция. „България е изнасяла големи количества плодове и зеленчуци. За съжаление сега малките производители не могат да се доберат до международните пазари и ще работим в тази посока”, подчерта министърът.

 

Той посочи, че от началото на годината по митниците и борсите работят около 500 данъчни и митнически инспектори, които проверяват наличието на всички необходими документи.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!