Аграрният стокообмен между България и Беларус през последната година е 2 883 000 щатски долара. Това обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриването на Българо-Беларуски бизнес форум в Първомай, съобщиха от МЗХ. „Трябва да работим за подобряване на тези резултати и смятам, че форуми като този са изключително важни за споделяне на ценен опит и иновативни идеи и  за насърчаване на още по-ползотворни и взаимноизгодни икономически и търговски контакти”, допълни министърът. Българската страна придава голямо значение на провеждането на регулярни срещи в подобен формат.

Министърът представи положителните промени, настъпили в отрасъл Земеделие след приемането на страната в ЕС и възможностите за съвместни инициативи с Беларус. Той допълни, че е нужна още по-активна реклама на българската земеделска продукция на външните пазари.

На форума присъства Н. Пр. Владимир Воронкович, извънреден и пълномощен посланик на Република Беларус в Република България, както и Аркадий Саликов, ръководител на Беларуската универсална стокова борса. Те заявиха желанието на страната си за интензивен стокообмен и разширени делови контакти с България. Двете страни обсъдиха въпроси за конкретните параметри на съвместни българо-беларуски бизнес-начинания, като стана ясно, че вече работи Българо-Беларуска борса в Габрово.

Днешният форум е организиран от Кметството в Първомай, което бе представено от кмета Ангел Папазов. За участие бяха поканени представители на Търговско-промишлената палата в Пловдив, кметове на общини в областта, както и бизнес-оператори от сектор Земеделие и хранително-вкусова промишленост.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!