За поредна година празникът Златна праскова се проведе днес под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева в село Гавраилово, община Сливен. Откриването на събитието започна с приветствие от кмета на селото Димитър Андреев, който благодари на всички присъстващи и напомни, че това е форум, който съхранява културните традиции, обединява съвременните научни постижения, както и богатото фолклорно наследство. 
 
 
Кметът на Сливен – Стефан Радев отбеляза, че празникът Златна праскова се е превърнал в ключово събитие за обменяне на опит между земеделските производители.
 
„Златна праскова се превърна в истинско средище на Долината на прасковите. Освен народно веселие, конкурси и изложби, този празник се превърна и във важна платформа за споделяне на добри практики в областта на науката за отглеждане на праскови, както и за финансирането на дейността на земеделските производители. Пожелавам на всички жители и гости на Гавраилово здраве и лично щастие, а на производителите на праскови - да увеличат и площите, и добивите, така че да застигнем и надминем цифрите, които позволиха този регион да се нарече Долината на прасковите.“
 
 
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева поздрави всички присъстващи, като добави, че празникът Златна праскова става все по-голям през годините и призова всички ние да уважаваме труда на земеделеца.
 
„Поздравявам всички затова, че са съпричастни към тази организация, поздравявам всички производители. Изключително съм щастлива да съобщя, че изпратихме година и изпращаме година, в която България има ръст във всички категории на земеделското си производство. Това е добре и това са поздравления за хората, които в тези трудни и тежки условия, се трудят. При това неподпомогнати толкова, колкото богатите и стари членки на ЕС. Производителите на праскови тази година, съгласно добивите и прибирането на реколтата както върви ще отчетат поне с 16% по-висок добив, отколкото миналата година, като общ добив за страната. Това се дължи, разбира се, и на увеличението на реколтираните площи. “
 
 
Други официални гости на събитието бяха още председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, заместник-кметът на община Сливен Пепа Чиликова, заместник-областният управител Камен Костов, общински съветници и др. 
 
 
В рамките на форума се проведе и кръгла маса на тема: Овощарството в България - проблеми и перспективи за развитие, с участието на министър Десислава Танева, кметът на община Сливен, зам.-главен директор на Главна дирекция Съвети в земеделието и аналитична лаборатория Петя Куманова, и водещи специалисти от Института по овощарство - Пловдив. 
 
 
Присъстващите имаха възможност да разгледат няколко фотоизложби, да вкусят от незабвимото сладко от сливенски праскови, което производителите приготвяха на момента, както и да вземат участие в интересните конкурси и състезания, организирани от Общината. Празникът Златна праскова 2016 продължава до 30 юли.