В последно време разходите за работна ръка в оранжерийното производство се покачват с 30%, а дори и 50%. Поради това начините за съкращаването им се превръщат в актуална тема. Друг проблем е намирането на работна ръка. Това кара много компании да търсят автоматизирани решения – те „наемат“ роботи, информира FreshPlaza.

Как френски роботи сами обработват 30 ха царевица?

Един от продуктите на пазара, които отговарят на описанието, е MetoMotion. В момента неговите създатели търсят високотехнологични фермери, които искат да тестват системата.

MetoMotion е израелски стартър, който работи върху създаването на мултифункционална роботизирана система, която да изпълнява интензивни задачи в оранжерии.

Искаме да дадем решение на проблема с работната ръка в оранжериите, в които се отглеждат зеленчуци, заявява Ади Нир, главен изпълнителен директор на компанията.

Първата цел е създаването на робот, който прибира домати.

Над 35% от високотехнологичните оранжерии в световен мащаб се занимават с отглеждането на домати. Това означава, че е налице потенциал за 16 000 робота и пазар за над 1 млрд. долара, допълва Нир.Роботът на компанията не само ще прибира готовата реколта. Той ще генерира данни за културата. По този начин системата ще може да информира производителя за стресиращи фактори, ще дава прогноза за обема продукция и ще помага за създаването на работни графици.