Днес Министър Мирослав Найденов и шефът на Държавен Фонд Земеделие Румен Порожанов, подписаха в присъствието на премиера Бойко Борисов, първите 55 договора за регистрация на учредени Местни инициативни групи ( МИГ ) по смисъла на подхода "Лидер" от Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР 2007-2013) .

 

Проектните предложения на първите МИГ са в размер на 208 млн. лв. Одобрени са обаче проекти за 16 от тях. Някои са отхвърлени заради административни грешки, а за други парите не са стигнали. Сега отхвърлените могат да кандидатстват отново, защото от 14 октомври мярка 441 се отваря за нов прием до 7 ноември с бюджет от 53 млн. лева, обясни зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова.

 

Инициативи по учредяване на първите МИГ  стартираха още в края на 2006-а и началото на 2007-а година, когато в редица селски общини гастролираха микробуси пълни с консултанти, приближени до определени политически партии.

 

Заедно с готови договори и "стратегии за местно устойчиво развитие...."  на редица места те положиха основите на предварително подготвени схеми за източване на евросредства по ОС 4 и подходът Лидер. В някои общини от селски тип, кметове буквално организират учредяването на местни МИГ с помощта на консултанти и подставени лица, новосформирани за целта НПО с фиктивни дейности, както и подбрани фирми и близки до местната власт членове. След изборите през 2009-а година, част от плановете на "инициаторите" на МИГ се провалиха, но в някои Общини - не.

 

В същото време голяма част от инициативното население в селата няма възможност да създаде работеща МИГ, понеже в 1 Община, може да има само 1 регистрирана МИГ, а близо 90% от селата в България пък, изобщо не могат да са бенефициенти по подхода ЛИДЕР от ПРСР, поради спецификите в наредбите от 2006-а година.

 

© 2011 fermer.bg