Бившият земеделски министър от ДПС - Мехмед Дикме, заяви пред Дарик радио, че ДАНС трябва да провери "кухите тютюневи квоти". Според Дикме има реална опасност около 50 млн.лв, което е половината от държавната субсидия да не достигнат до истинските тютюнопроизводители. Той препоръча хората, чийто поминък е тютюнът, да настояват субсидии тази година да се плащат за произведено количество.

 

Мехмед Дикме

 

"Държавата има произведени 25 000 тона тютюн, а субсидията ще бъде разпределена на база 54 000 тона тютюн", каза Дикме. Като разпределим тези 100 млн. лева от държавата сега, ще видим, че може би над 50 млн. лева ще отидат в ръцете не на хората, произвели тютюн, а при държачите на квоти, обясни още Мехмед Дикме. "Когато се е формирала референтната рамка за 2007, 2008, 2009 година, хора са записали, че отглеждат тютюн, а сега не се занимават с тютюнопроизводство, в това число и големи фирми, които ще получат стотици хиляди левове. Ако правителство, парламентът, държавата не вземат съответните законодателни мерки, тази порочна практика ще продължава до 2020 година", предупреди бившият земеделски министър.

 

Ахмед Башев

Ахмед Башев, депутат от ДПС пък заяви, че партията гарантира, че няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн. В интервю пред радио К2 , Башев е категоричен, че ДПС гарантира, че няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн и цената на тютюна, плюс допълнителните доплащания от държавата, сумарно няма да бъде по - малка сума от миналата година. Ахмед Башев заявява още, че е убеден, че правителството и държавата имат механизми да се случи това нещо, но засега от ДПС се въздържат от конкретни коментари, защото се страхуват, че картелът може отново да се задвижи. Депутатът от ДПС се съгласи, че когато министър Димитър Греков пристигне в някое населено място, прекупвачите започват да изкупуват на цената, за която се борят хората и след неговото заминаване отново връщат старите цени. Той продължи, че два пъти фирмите, които изкупуват тютюн, са излъгали министъра, че ще започне масова изкупна кампания.

 

Според Башев България все още не е готова за либерализация в сектора на тютюнопроизводството. Това обаче вече е в ръцете на парламентарната група на ДПС. Ахмед Башев заяви, че неговата партия не само ще коригира закона и ще направи така, че да се изкупи всичкия тютюн, но и ще иска от ЕК корекции на референтния период и подпомагането на тютюнопроизводителите. Целта е трудът на тези хора да бъде справедливо възнаграден.

 

Цветан Филев

В понеделник се очаква Националната социация на тютюнопроизводителите да вземе решение за датата, на която ще се проведе национален протест.  Председателят на асоциацията Цветан Филев заяви пред БНР : "Защото съм сигурен, че без провеждане на мащабен национален протест няма как да стигнем до крайната цел".  Вариантите за мястото на протеста, според него, са пред Министерството на земеделието и блокиране на гранични пунктове.

 

Лютви Местан

Обещанията на лидера на ДПС Лютви Местан, че няма да остане и килограм неизкупен тютюн и че производителите ще получат повече, отколкото през предишни години, Филев коментира така: "Никога не сме имали притеснения, че ще остане неизкупен тютюн. Идеята ни беше да не го подаряваме, а да го продадем на достойни цени, близки до миналогодишните." Според него обаче явно миналогодишните цени ще останат "един мираж".

 

 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!