Мечка e унищожила два пчелни кошера в района на смолянското село Букаците, съобщи Екатерина Гаджева от Регионалната инспекция на околната среда и водите в Смолян.

Нападението е първото регистрирано за годината. Пчелните кошери се намирали в местността „Парнарево”. В момента комисия се е събрала, за да изготви оценка на щетата. Мечките са се събудили от зимен сън и са гладни. Възможни и са и други нападения, предупреждават от екоинспекцията. Вече се получават сигнали и от мечките с GPS - нашийници.

Експертът обясни, че през миналата година още в началото на февруари е имало щети от мечки, но тази година тяхната активност е закъсняла доста. Освен това служителите на РИОСВ – Смолян са били подготвени за нападенията, тъй като мечките с GPS – нашийници са показали активност в района на Триград.

Гаджева допълни, че РИОСВ - Смолян е на разположение на гражданите, за да могат да бъдат оценени щетите. Задължително условие е обаче да са предприети превантивни мерки и пчелните кошери или селскостопанските животни да са регистрирани.