Тютюнопроиводители излизат на пореден протест край Харманли. Причината - както всяка година те не могат да продадат произведеният тютюн и са зависими от няколко фирми, които диктуват цените на пазара. Зависимостта им в производството има разбира се и своята политическа сянка, както ще има и своя логически завършек.

 

Нещата обаче са на път да се променят, след като някои от тютюнопроизводителите разбрали, че в американския щат Колорадо вече легално може да се продава свободно марихуана и това би било също алтернатива за изостаналите селски райони в България. Така или иначе и тютюнът е вреден, а марихуаната също се пуши - няма разлика, че и до момента и в бъдеще ще произвеждат нещо изключително вредно за обществото. Важното е, че за разлика от тютюна, от марихуаната се печели много повече, а няма да са зависими и от субсидиите. Отглеждането на марихуаната, позната още под имената - трева, индийски коноп, Мери Джейн, джойнт и т.н. е забранено в България. Засега...

 

Продължаващата повече от 20 години пропаганда по националните телевизии на България, чрез филми, музика и предавания, както и особенно силната манипулация по кината, включително и в детската анимация, които откровено рекламират употребата на марихуана ( както и на други наркотици ) като нещо нормално и неизбежно бе нужната подготовка за масите, за това което вече се случва в САЩ. Легализирането на марихуаната в американския щат Колорадо може да доведе до повече приходи в местната хазна, но никой не говори кой ще произвежда силно търсената изсушена зелена трева и какъв ще е психотронния ефект върху обществото. Въпросът с лицензиите за производство е този, който притеснява потенциалните производители у нас. Ако се стигне например до момент, в който и България да легализира тревата ( преди това ще трябва да легализира и ГМО ), то дали тютюнопроиводителите биха могли да разчитат, че това ще е тяхната нова (поредна) алтернатива и България да се превърне в меката на производството на марихуана, по подобие на страни като Афганистан и Пакистан?!!!

 

Чудесно европейско бъдеще за отрудените ни селяни в бедната ни страна! Вместо евтини картофи и домати или все по-търсените био-продукти - трева! Вместо пшеница в Златна Добруджа - трева ! Новият бизнес също така можело да развие нови производства у нас - производство на специализирани косачки за прибиране на тревата, производство на сушилни и пакетажни машини и т.н. Щели сме да можем да изнасяме бързо и към Холандия, където е най-голямото европейско потребление на този наркотик. И по примера на страните, отглеждащи марихуана, вероятно държавата ще държи контрола в този "нов селскостопански бизнес" и ще трябва да охранява процеса на производството. Това от своя страна пък може да се окаже алтернативата за възраждане на военните заводи в Подбалкана, които да осигуряват нужното оръжие за охрана на беритбата......са само част от новите фантазии....

 

отглеждане на марихуана

 

Тютюнопроизводителите в България щяха да отглеждат като алтернатива първо маслини, после мандарини, след това им предложиха камили, сега пък се заговаря за производство на марихуана, дори и в кръга на шегата, покрай новините от САЩ. Кога най-после някой ще каже на тези хора, че алтернатива на тютюна има и тя не е в нито едно от гореизброените "производства"?!!! Алтернативата на тютюна е в отглеждането на висококачествени и скъпи био-продукти, които се търсят главно за износ, но нараства сериозно търсенето им и на вътрешния пазар.

 

Вместо тютюн и марихуана - да гледат  - лимец, билки, био-плодове, био-зеленчуци, както и да се опитат да възродят традиционното за Родопите и други райони на България планинско животновъдство. Тук е и мястото на Държавата да разработи специални схеми и ефективни програми за преструктурирането на неработещите форми на земеделие в изсотаналите селски райони. Така няма да се налага да чуваме по протестите абсурдните за пазарната икономика искания - държавата да определя цените на какъвто и да е тип селскостопанска продукция.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!