Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) стяга своя годишен семинар, който по традиция се провежда в Чифлика, област Троян. Датите за събитието са 20, 21 и 22 ноември. Това съобщи за Агри.БГ Божидар Петков, председател на асоциацията.

ДФЗ отваря втори прием по de minimis за плодове, зеленчуци, лозя, рози

Тази година събитието ще бъде далеч по-различно, БАМ-Я подготвя уъркшоп и обстойна дискусия за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), мястото на ягодоплодните, както и тайните за тяхното отглеждане при новите правила, които новият програмен период на най-старата политика ще донесе със себе си.

“Трябва да се отдели по-голямо внимание на обучението на производителите, което и ние планираме да направим в Чифлика. Това ще помогне на нашите членове, а и не само, да се справят с климатичните промени, новите условия в Зелената сделка, а и с неизвестните, произтичащи от COVID-19”, обясни Божидар Петков, който е убеден, че подготовката за новите зелени условия и принципи в ОСП, трябва да започне възможно най-скоро.

“За да посрещнем новия сезон и респективно новата ОСП подготвени - теоретично и практично, трябва да започнем още сега. Същото се отнася и за Зелената сделка. Нашето желание е да започнем с преходния си период и да трупаме опит до 2023 г., откогато евентуално ще влязат в сила новите условия. Това ще ни помогне да влезем в следващия програмен период с летящ старт”, каза още Петков.

Производители: Проектонаредба ще "доубие" малките фермери

От асоциацията подготвят специално обучение. Местата за него обаче ще бъдат силно редуцирани заради ограниченията, които пандемията COVID-19 налага.

“Поканили сме светила в сектора, които да предадат огромен обем от знания на нашите членове. Уъркшопът за тайните в малинопроизводството при новите обстоятелства ще представи интересни и нови методи, които да помогнат на нашите производители да имат един плавен преход към новата по-зелена политика на ОСП”, добави председателят на БАМ-Я.

Обучението ще бъде достъпно за членове на асоциацията, като организаторите са предвидили и няколко места за външни лица срещу допълнително заплащане.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg