Държавата ще компенсира по-ниските изкупни цени на тютюн от реколта 2013, ако средните цени на килограм тютюн се окажат по-ниски в сравнение с миналата година. Това обяви в интервю за БНР председателят на ДПС Лютви Местан.

Местан беше категоричен, че „няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн“, както и че протестът на тютюнопроизводителите е основателен.

Хиляди тютюнопрозиводители протестират днес в Гоцеделчевското село Кочан. „Искаме от фирмите до 6,50 -7 лева изкупни цени. Пари има, ако не си ги поделят големците там, депутати разни. Колко милиарда от тютюна влизат в хазната на държавата, само от тютюна, понеже е акцизна стока, те не могат да отделят на тия изнемогващи,коментира пред БНР Председателят на Инициативния комитет на протестиращите Бранко Заимов.  

Лютви Местан коментира, че превантивно в бюджета за 2014-а година са заложени  30 милиона повече за националните доплащания за тютюнопроизводителите. Той посочи още, че „имаме дългосрочна стратегия за укрепването на този отрасъл“.  
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!