Лозарите отчитат една нормална лозарска година. Заради валежите, операциите и пръсканията трябва да бъдат извършени навреме. Много средства са вложени за пръскане и обработка срещу болести и вредители, тази година е една много по-скъпа за лозарите от нормалното. Това обясни Николай Траянов, агроном от Пловдив пред Фокус. 
 
Траянов обобщи състоянието на лозовите насаждения в Пловдивско и очакваните добиви, предвид на лошите метеорологични условия. 
 
„При десертните и при по-ранните бели сортове грозде има частично измръзване. Там добивът ще бъде занижен, а няма да е стандартния, който се получава по ниските места. При по-високите места ситуацията е в рамките на очакваното. Като цяло се отчита една нормална лозарска година. Опитните лозари, които си извършват практиките навреме няма да имат проблеми. Стандартно си вървят обикновената и брашнестата мана, черното гниене също. Ние сме подготвени. 2014-та година ни даде урок, който не трябва да забравяме. Ще има валежи, операциите и пръсканията трябва да са навреме извършени. Много средства са вложени за пръскане и обработка срещу болести и вредители. Много по-скъпа година за лозарите от нормалното. Стопанствата от по-висок ранг няма да бъдат притеснени. В крайна сметка, после ще се сложи добавена стойност върху продукта. Цената на червеното грозде пак ще е 0,60 стотинки. Това е цената всяка година в Родопската яка, независимо от броя на третиранията и броя на операциите“, обясни агрономът.
 
Най-разпространените сортове грозде, които се отглеждат в Пловдивско и в частност Родопската яка са предимно десертни. Цената им върви около 60 евро цента. 
 
Николай Траянов обясни, че в момента се прави второ промушване, първа контурна резитба и пръскане. Единствените пръскания на лозарите, освен лошото време, е паразитната гъба. Това е една от най-разпространените болести. Спората на една гъба лети на 6 километра и се пренася от вятъра. 
 
„Когато паразитната гъбата се загнезди, трудно може да се изкорени в рамките на една година. Представете си каква пандемия ще пламне, ако спората се пренесе в Брестовица, Перущица, Брестник до Асеновград. Гъбата се пренася от масив до масив“, каза Траянов. 
 
Агрономът разкри, че повечето от стопаните не са застраховани, а болестите са тръгнали благодарение на лошото време. 
 
„Ако вали три пъти в месеца – всичко е наред, но ако вали всеки ден очакваме да се получи ситуацията от 2014 година. Тогава се случи компрометиране на реколтата на 100 %. Червеното грозде достигна цена 1,30 лв, което беше прецедент. Сега предстоят контурни резитби, просветляващи също, за да се покажат гроздовете на слънце и да се оветрят добре. Предстои и пръскане. Ако трябва да обобщя, годината зависи от стопаните. За добрите стопани годината ще е задоволителна, а за посредствените стопани съдбата ще е неясна“, заключи Николай Траянов.