Разпространението на вируса на Африканската чума по свинете (АЧС) бързо обхваща все по-голям брой страни. Една от причините за това се крие в самия вирус, който започна да намалява своята вирулентност и да се адаптира.
 
 
Това не е добра новина. Последните данни на учените показват, че заразените с вируса животни са започнали да живеят по-дълго и по този начин разнасят инфекцията на по-големи разстояния.
 
Нерешителността на властите по отношение на контрола на числеността на дивите свине доведе до мащабно разпространение на вируса на АЧС, отчита Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол на Русия. Нейните експерти разглеждат различните подходи за противодействие на инфекцията.
 
Германия и Дания успешно предотвратяват влизането на Африканската чума по свинете (АЧС) на тяхна територия, докато мерките, предприети в Китай, не дават желания ефект, смятат специалистите. В края на миналата година по време на международен симпозиум в Чехия беше съобщено, че процентът на устойчиви към вируса диви свине се увеличава.
 
Д-р Томаш Подгурски е представител на Института по биология в Полската академия на науките. Той е изследвал отстреляни животни и е установил наличие на антитела към вируса на АЧС. До неотдавна тези случаи са били под 1%, но вече е отчетено увеличение до няколко процента.
 
 

Този факт представлява огромна заплаха за световното свиневъдство.

 
Инкубационният период на циркулация на опасната зараза се удължава. Инфектираните животни могат да заразят по-голямо количество диви свине. Единственото правилно решение, за да не се допусне по-нататъшна адаптация на вируса, е глобалният отстрел на диви свине. Много страни, например Чехия, Дания и Германия, целенасочено унищожават популацията на тяхна територия.
 
В Германия главната заплаха от пренасяне на АЧС се свързва с естествената миграционна активност на дивите свине и обезопасяването на хранителните отпадъци, изхвърляни край основните автомобилни пътища, които свързват Германия с други европейски страни, пострадали от чумата.
 
Във връзка с това федералните ветеринарни органи заедно с местните власти засилиха националното законодателство по отношение на използването на горите и отговорността на ловните организации, в това число чрез привличането на техните членове за събиране на патогенни материали и откриване на умрели животни.
 
При евентуална криза в Германия има готови инструкции за забрана да се посещават отделни райони в горите и да се използват горски ресурси от населението. Ловците имат предписание да вземат кръвни проби от всички отстреляни животни. Популацията от диви свине се намалява с 30%. Местните власти самостоятелно обявяват награди за отстрел на глигани в размер на 20 до 50 евро на животно.
 
 

Въведен е ред в пътното стопанство в Германия.

 
Шосетата и местата за почивка на пътниците на автобусите и автомобилите се оборудват с контейнери за боклук с капаци. Те задължително се ограждат, като се поставят и информационни табели на няколко езика за правилата за третиране на хранителните отпадъци и влизането в горите. Специални листовки се раздават на шофьорите на автобуси по редовните линии на обществения транспорт, провежда се кампания в средствата за масова информация, включително сред ловците и туристите.
 
Предвидено е на територията на Германия да се извършва дезинфекция на автомобилите, които превозват живи животни от регионите с висок риск. Германските власти активно си сътрудничат със съседните страни, където вече има огнища на АЧС, включително и чрез финансиране на отделни мерки за борба със заболяването.
 
С Полша например са проведени съвместни тренировки по сценарий за действие от двете страни на общата граница. Предвиден е например отстрел на глигани с вертолети в заразените зони. Съставени са инструкции за създаване на кризисни центрове с участието на представители на различни органи на местните власти.
 
В Чехия беше обявена карантинна зона с площ от 50 кв. км, която е затворена за достъп на външни лица. В тъмната част на денонощието с очила за нощно виждане и заглушители специално обучени полицаи снайперисти отстрелват диви свине. За всяко убито животно служителят получава възнаграждение, за намерените мъртви – също. Властите в страната отчитат, че този опит е дал положителен ефект.
 
 
В Дания, независимо че няма случаи на заболяването, беше проведен профилактичен отстрел на диви свине. Властите не се задоволавят с постигнатото и активно вземат превантивни мерки. Въведен е например минимален интервал от време – 12 часа, през който човек, посетил една свинеферма, няма право да влезе в друга. Работниците и посетителите преминават през задължителни санитарни процедури: преобличане, преобуване и измиване на ръцете след посещение на друг обект.
 
Собствениците на ферми са задължени да осигуряват на всички посетители специално облекло – комбинезон и ботуши. Нещо повече: чужденците трябва да престоят в страната поне две денонощия, преди да бъдат допуснати да влязат в помещенията, където се отглеждат свине.
 
Но даже тези строги профилактични мерки не могат да гарантират сигурност в свинефермите в тези страни, където има заплаха от проникване на вируса на АЧС от дивата природа. Ситуацията в Китай потвърждава това. В страната продължава активното разпространение на вируса.
 
 
Поредните огнища на заболяването пламнаха миналата седмица в две свинеферми в китайската провинция Гансу. От началото на август 2018 г. Министерството на селското стопанство на Китай потвърди над 100 случая на АЧС в 24 провинции на страната. За борба с чумата са унищожени над 915 000 свине. Тази мярка обаче не помогна за ликвидиране на заболяването. 
 
Вирусът е проникнал в дивата природа в страната, като през ноември миналата година това е потвърдено. В момента Китай разширява списъка от мерки, насочени към ограничаване на разпространението на вируса.  
 
Властите съветват фермерите са изолират свиневъдните стопанства, като не допускат контакт с диви животни. Забранява се свободното излизане на домашни свине в райони, които са потенциално заразени с АЧС.
 
Все още обаче не се пристъпва към намаляване на популацията на диви свине в Китай. Страната игнорира световната практика в това отношение, като рискува ситуацията да се влоши катастрофално. Докато вирусът на АЧС циркулира в дивата природа, заплахата от предаване на заболяването на домашните свине си остава все така висока.