Няма друго огнище на шап или шарка в Странджа след ликвидирането на над 100 овце и кози в бургаското село Стоилово. Животните бяха заболели от шарка, съобщи областният управител на Бургас Павел Маринов, цитиран от радио Стара Загора.

 

На второто заседание на работната група за справяне с пренасянето на зарази през границата се набелязаха мерки за изграждане на преградна линия за свободно движещи се животни, използване на европейските програми за селските райони и прецизиране на българското законодателство, каза Маринов, който е и инициатор на работната група.

 

Бургаската представителка в европарламента Маруся Любчева се е ангажирала да представи въпроса за дискусия пред останалите евродепутати. Това е втората масова епидемия сред домашните животни за последните две години в странджанските села по границата с Турция след случая с шап по овцете и козите.

 

Заради последното масово недоволство на животновъдите, Общинският съвет в Малко Търново гласува наскоро Декларация срещу избиването на домашни животни след регистрираните две положителни проби на шарка в с. Стоилово.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!