Три са селищата от област Монтана, в които е доказано с лабораторен анализ наличието на вируса на болестта „син език”, каза д-р Людмил Антов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Монтана.
 
Вирусът е установен при взети проби от овце в селата Меляне и Винище, а съмнение за поява на болестта има още в 15-16 селища. Съществува  потвърждение за „син език“ и при говедата в град Чипровци.
 
В почти цялата област имаме клинични проявления и съмнение. Докато не получим лабораторен резултат, не казваме, че имаме диагноза. Имаме съмнение и сме изпратили проби, казва д-р Антов. Той каза още, че ветеринарните специалисти провеждат постоянни срещи с фермерите в областта и им обясняват, какво трябва да се направи, като днес е била проведена среща в с. Замфирово.
 
В едно селище е необходимо да има едно огнище, където да е доказано заболяването, не е нужно да доказваме заболяването във всеки двор. Това е важно за обезщетенията, тъй като не може да се обезщетяват животни в огнища, които не са доказани лабораторно”, добавя още Антонов.
 
Най-малко 12-13 са умрелите животните в следствие на болестта син език, в село Говежда и единични случаи на други места. Д-р Людмил Антонов обясни още, че за стопаните, които имат немаркирани животни няма да има обезщетения.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!