Огнище на Ку-треска е регистрирано в Габровска област, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга на Националния оперативен щаб срещу коронавируса на 17 май. 

Къщи за гости вдъхнаха живот на ферма в планината

„У нас освен на коронавирус има огнище и на други инфекциозни болести. Има повече от 20 положителни случая на Ку-треска в област Габрово - село Крамолин, село Ловни дол и село Съботковци. За вчера след тестове са доказани 14 случая на Ку-треска. Става дума за ветеринарни лекари и персонал на 2 кравеферми и една овцеферма", каза проф. Кантарджиев. 

Никой от хората, при които заболяването е доказано, не е настанен за лечение в болница, състоянието им е добро.

Ку-треската е заболяване тип зооноза, което е бактериално. Разпространението му става от животно към човек чрез вдишване на прах или чрез консумация на животински продукти, които не са преминали добра термична обработка.

Една от трите ферми - тази в село Съботковци, е позната на читателите на Агри.БГ.

Преди две години разказахме за местната инициатива „Приеми ме на село“, подкрепена от общината и Етнографския музей „Етъра“. През лятната ваканция стопанството на младия фермер Петър Илиев Петров посреща ученици, които искат да се запознаят с грижата за кравите и за овцете, с оранжериите и земеделския труд изобщо.

До ранния следобед днес, 18 май, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) все още не беше публикувала съобщение за огнището на Ку-треска в Габровско. Намираме собственика на стопанството, зооинженера Петър Петров, който беше при ветеринарните лекари.

Ето какво разказа младият фермер пред Агри.БГ за заразата:

Как стигна тази инфекция до вас?

Инфекцията си я има. Тя не е нещо ново, има я постоянно. Тук и при колеги я има. Не знам как само нас ни обявиха. Нелепо е, разбираш ли? Съсипват ти работата за години. Буквално ми зануляват целия бизнес. Днес заявките ми за 17 магазина са за 200 лв. Представяш ли си докъде я докарахме?

Преди да излезе това съобщение какви поръчки имахте?

Продукти за по 700-800-900 лв. на ден гледах да карам. Днес са за 200 лв. Това стана от вчера за днес – ей тъй. Намаляха 4 пъти поръчките. Сега пак съм при ветеринарите. Тук ми пишат предписание какво ще правят. Но не е добре така да се цитира. Има големи мандри и те я имат тази болест, но за тях – нищо не се казва.

В твоето стопанство колко човека сте изследвани?

Двама – аз и татко ми. Ние не сме носители. Ние сме болни, но не заразяваме. Инфекцията не се предава от човек на човек. Това е бактерия, не е вирус. Лечението е с антибиотици.

Животните по същия начин ли се лекуват, като хората?

Ако са доказани болни – да. Аз имах едно животно в кравефермата, което даде положителна проба за антитела и ние веднага го премахнахме. Другите нямат. Взехме проби и за овцете. Сега чакаме и за тях отговор. Най-вероятно ще ваксинираме. Защото аз в момента реално нямам доказани болни животни.

Има ваксина срещу тази инфекция?

Да, тази болест я има от сто години в Европа, тя не е нещо от вчера. Има я в България, има я на много места, не е само при нас.

Прави впечатление, че от БАБХ още не са публикували съобщение за инфекцията.

Ами, то това е проблемът: беше неделя и никой - нищо. Остана тази информация така да виси. Нито БАБХ, нито РЗИ излязоха с някаква официална информация, която и аз да мога да цитирам, за да може хората да ми повярват. Иначе на един професор срещу моята дума е някак наникъде. Нямам документ, нямам нищо още. Даже официално не съм получил резултат, че съм болен. Явно съм, ама официално нямам нищо.

Ти се чувстваш добре?
Да. Ние нямаме никакви симптоми. Това е лъжа, което цитираха, че отишли да ни правят тестове със съмнение за коронавирус. Това не е вярно. Аз имам предписание и съм отишъл и съм попълнил протокол, че ми взимат кръв специално за Ку-треска. Ако се наложи, ще си снимам протоколите и ще ги пратя да се види, че аз съм отишъл специално за това да ми взимат кръв.

Каква беше причината да отидете за изследване на кръвта?
Едната крава даде положителен тест. То си има процедура. Това не сме си го измислили. Ветеринарите са си свършили работата. Откриха кравата, след това се свързаха с РЗИ, от РЗИ ни се обадиха и ни поканиха да отидем всички, които имаме контакт с животните - аз и татко. Имаме засега неофициално потвърждение за инфекцията. Чакаме и официално да излезе днес.

Когато заболяването се открие при животно, лекува ли се, или се унищожава?
Да, лекува се. Това заболяване не е смъртоносно за самото животно.

За животинските продукти, когато преминат термична обработка, също няма проблем?
Да. Но ако мляко или месо не са преминали термична обработка, може да заразят хора.

 

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА