Холандската мултинационална компания Rabobank стартира проект, който позволява да се контролира поголовието от едър рогат добитък на огромни разстояния, информира Agroportal.

Селскостопанските животни намаляват незначително

Проектът се нарича Moovement и позволява на животновъдите да получават кредити срещу залог добитъка, се казва още в съобщението на Rabobank.

Нашата първоначална идея бе да помогнем на по-малките животновъдни стопанства в развиващите се страни. Доколкото повечето от тях не разполагат със земя, то те не разполагат със залог, който обикновено е задължителен за получаването на банков кредит. Техните единствени активи са самите животни. За да бъде една крава залог, тя трябва да бъде контролирана 24 часа на ден, разказва ръководителят на проекта Роел Ван де Вен.

След консултации с австралийски животновъди, представители на банката са разбрали, че основният проблем се състои в контрола на стадата, които се състоят от хиляди животни и пасат на огромни територии.

Фирма от специалисти в сферата на Интернет на нещата, базирана в Холандия, работи над устройства за проследяване и вече е изработила прототипи. Щом те бъдат успешно тествани, е планирано масово производство, казва Роел ван де Вен.

По думите му потенциалът на технологията е огромен, тъй като и големите ферми ще имат полза от нея. Такива има в САЩ, Бразилия и Аржентина.

Освен това, смятат от Rabobank, технологията може да бъде използвана за анализ на производителността и контрол.
Ще можем да даваме в реално време съвети на фермери в зависимост от условията, в които животните пасат. Ще трупаме огромна база данни, която ще представлява ценност в бъдеще, казват разработчиците.