Няма драма с изкупните цени на зърното през тази година. Това коментира пред Фермер.БГ Красимир Кулев, председател на кооперация Прогрес 94 - град Опака, която обработва над 13 хил. дка ечемик, пшеница, царевица и слънчоглед. 
 
„С риск да засегна някого от колегите, ще кажа, че за мен цените на зърното са нормални за този период на годината. В недалечното минало цените бяха наполовина по-ниски от сегашните и пак се справяхме“, посочи Кулев.
 
Тъй като тенденцията е цените да се повишават председателят на кооперацията в Опака предпочита да задържи продукцията в изчакване на по-високи цени. Досега той е реализирал на пазара едва 10% от прибраното зърно.
 
„Тенденцията е цените да се повишават и ако колегите имат възможност да изчакат, нека да продават по-късно, когато цените ще бъдат много по-добри от сегашните“, посочи председателят на кооперация Плодородие 94.
 
Според Кулев обратното начисляване на ДДС при търговията със зърно ощетява земеделските производители: Според мен обратното начисляване на ДДС е в ущърб на земеделските производители, тъй като това са техни средства, които се задържат в държавния бюджет и образно казано – ние, производителите кредитираме държавата, коментира председателят на Кооперация Плодородие 94 в Опака.
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!