Състоянието на лозовите масиви в страната е добро, няма поражения от падналите дъждове, тоест няма наводнени масиви, което би довело до трайна загуба на реколта.

 

Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) провежда двудневна работна среща с ръководителите на всички териториални звена в страната, тема на която е и обобщаването на състоянието на лозовите масиви, заяви в интервю за Фермер.БГ Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ.

 

„До момента наводнени лозови масиви в страната няма, още повече, че ситуацията в райзличните региони е доста различна. Дали дъждовете ще продължат и дали ще се създадат предпоставки за развитие на болести – това можем да коментираме след месец. По принцип болести е възможно да се развият след спирането на дъждовете“, допълни Коев.

 

По думите му, след като отмине лошото време е необходимо лозарите да третират лозята, за да се осигури добра реколта от грозде през тази година. „От друга гледна точка, дъждовете напояват земята, защото на практика зимя нямаше и имаше сериозно засушаване. През пролетта дъждовете имат по-скоро благоприятно влияния върху насажденията“, допълни Красимир Коев.

 

Той уточни, че месец юни е показателен за състоянието на лозята, защото тогава гроздето влиза в начален етап на наливане на захари. „Във втората половина на юни и началото на юли ще можем да направим първи прогнози по отношение на лозята и очакваните добиви. Тогава ще можем да дадем статистически данни с голяма точност и по отношение на това има ли и какви поражения от болести“, каза още Коев.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!