Това, което дебне и е изключително опасно, в последните години заля страна – това е дрозофила сузуки. Това сподели за Фермер.БГ проф. Иван Желев, виден учен в сферата на овощарството. 
 
Дрозофила сузуки е особено опасен неприятел, който напада меките пресни плодове. Той беше установен в страната преди няколко години, като основните повреди се причиняват от ларвите, които се хранят с месестата част на плода. 
 
„В моята 50-годишна практика толкова коварен и толкова подъл неприятел не съм виждал. Няма друг неприятел при овошките, които да има 13 поколения и няма култура, която да не напада – като се почне от череши, кайсии, ябълки, грозде, малини, къпини, тиквички и др. Няма такъв универсален неприятел“, категоричен е професорът.  
 
По думите му дрозофила сузуки е пристигнал у нас чрез вноса от Гърция и Турция. 
 
„Много е хитър. Когато го напръскаш, понеже има много гостоприемници, отива на други, които не са напръскани – ако сме пръскали прасковите, той ще отиде при сливите. И след като мине карантинния срок на препаратите, той се връща пак при прасковите.  Освен това – когато този неприятел започне да се храни с една култура, обича да продължава да се храни с нея“, обяснява професорът за упорития неприятел.  
 
Според специалиста има варианти за надхитрянето на неприятеля. 
 
„Примерно да му правим капани - да му се оставят малки площи, които да не са пръскани, и след като напръскаме голямата част от овошките си, той отива в ненапръсканото.  Може да се наложи да жертвате някакво количество, но е важно там да се атакува“, подчерта проф. Желев.  
 
Женското насекомо снася само на зазряващия плод.
 
„По време на зреенето не пръскаме, а тя точно тогава идва. Ние трябва да берем, а се налага да пръскаме“, допълва професорът. 
 
След като насекомото снесе яйцето, срокът на излюпването е само един ден. 
„Ако днес го снесе, утре вече е ларва. След като е надупчил плода, там веднага идват и други бактерии – късно кафяво гниене. Дали плодът ще загине от ларвата или от късното кафяво гниене, няма значение. Този неприятел е ликвидирал толкова овощни и зеленчукови ферми в нова Зеландия, в Австралия. Изключително опасен е“, заключва професорът.