Вече сме два мандата в ЕС и нищо не се е променило за сектор „Плодове и зеленчуци“. Ножът е опрял до кокала, вижда се от данните, че с хиляди декари пада производството.
 
Нека и за тези сектори, за които се каза, че през втория програмен период  ще бъдат приоритетни – зеленчуци и животни. Какво се постигна за тях? Когато се определяше кои зеленчуци и кои плодове трябва да влизат в тази обвързана подкрепа, никой не ни попита. Това коментира председателят на Асоциация „Български пипер“  Данчо Кощилаков. 
 
Повод за изказването му е обявяването на визията на група организации от сектор „Плодове и Зеленчуци“ за новата Обща селскостопанска политика (ОСП)
По думите му именно поради факта, че бранша, според тях не е бил попитан, са били пропилени милиони левове. 
„Ако ние ги погубим в нашия си бизнес, търпим несгодите. Но те ги погубиха, без да търпят несгодите. Затова за 2016 г. от 36 млн. за обвързаната подкрепа, тикви, дини и пъпеши взеха 50 процента от средствата.
 
 
Защо имаме 14 зеленчука за обвързана подкрепа, като една част  от тях не е необходимо да се подпомага, защото те не се основни“, добави Кощилаков. 
 
Той добави, че преди години България е изнасяла 1500 тона пипер за преработка към Германия, Австрия и Чехия. 
„Сега са мижави количествата. Защото сме поставени в неконкурентни условия спрямо колегите от другите страни“, каза Кощилаков и добави:
 
„В Министерството на земеделието, храните и горите трябва да знаят, че ние не отиваме да искаме някакви си пари, ние искаме да запазим българските плодове и зеленчуци и за това се борим повече от 20 години“. 
Той обясни, че преди 20 години разходите за един декар пипер като себестойност са били около 300 лв., а сега са от 1500 лв. до 2100 лв. 
„Цената на пипера обаче не е скочила толкова“, отбеляза Кощилаков.