Най-голямата европейска фермерска организация Копа Коджека призова ЕК за бързо прилагане на мерки срещу ембаргото на Русия за внос в страната на селскостопанска продукция.

 

От Копа Коджека изразиха удовлетворение от реакцията на европейския министър по земеделие Дачиан Чолош за свикване на работна група и на извънредно заседание на агроексперти за набелязване на мерки за справяне с кризата.

 

Според ръководството на фермерската организация бързото прилагане на мерките е необходимо, за да се избегне по-нататъшно влошаване на ситуацията на европейските пазари на земеделска продукция.

 

„Цените на пресните плодове и зеленчуци вече са сериозно засегнати от кризата. Спадът в цените при някои плодове и зеленчуци е 50%“, алармират от Копа Коджека.

 

Оттам призоваха към прилагане на извънредни мерки на пазара като оттегляне от пазара на селскостопански продукти и изпращането им, например, на благотворителни организации, ускоряване на промоционалните схеми за стимулиране на търсенето на нови пазари, както и за ускоряването на някои споразумения за свободна търговия с страни извън ЕС.

 

Според Копа Коджека една от мерките, които могат да подкрепят земеделските производители сега, е по-бързо изплащане на директните субсидии на производителите.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!