Бъдещето на тютюнопроизводството ще се дискутира и решава за пореден път на срещи с евродепутати днес, както и на предвидения за утре Консултативен съвет по тютюна, който ще се проведе в Гоце Делчев с участието на министър Мирослав Найденов.

 

Макар Европейската комисия и болшенството страни членки на ЕС да имат категорична позиция, която не подкрепя стимулирането на отглеждането на тютюни, която е в контекста на приети документи на Световната здравна организация, то у нас въпросът е по-скоро от социален характер, тъй като в производството на тютюн са заети много хора в селските райони.

 

Главна дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите“ (DG SANCO) на Европейската комисия също се опитва да промени европейски регламент, за да може да бъде ограничено производството на ориенталски тютюн. Миналата година Главната дирекция опита да поправи този регламент, имаше много остро възразяване от страна на ГД „Земеделие” на ЕК, инициирано от България, Гърция, Италия, които ще бъдат много тежко засегнати, ако това се случи и тази поправка не мина, заяви Мирослав Найденов пред агенция Фокус.

 

Тази година ситуацията се повтаря – отново Главна дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите“ ще се опита да промени този регламент, ние отново подготвяме много остра реакция против това намерение, защото това касае много голям брой хора в тези страни, ще доведе в контекста на тежката икономическа криза до допълнителни проблеми. Надяваме се, че и тази година поправката няма да бъде приета и затова е нужно не само Европейската комисия в лицето на Главна дирекция „Земеделие”, а и Европейският парламент да възрази по доста категоричен начин. Затова съм поканил утре в 14.00 часа всички евродепутати, които имат възможност, да се съберем и да подготвим единна общонационална позиция против тези намерения, разбира се, много добре обоснована със съответните аргументи и мотиви и да можем да я изпратим до съответните институции, допълва аграрния министър.

 

По отношение на преструктурирането на заетите в тютюнопроизводството и алтернативите на тютюна, министър Мирослав Найденов  цитира изказване на тютюнопроизводители от репотраж на Фермер.БГ, според които е имало екзотични предложения за отглеждане на маслини и биволи. Това не е невъзможно на са нужни много големи инвестиции, заяви Найденов.

 

"За съжаление, в годините назад имаше решение да бъдат премахнати субсидиите, защото знаете, че в момента ние подпомагаме този сектор с национални субсидии, за разлика от някои други държави в ЕС - Гърция и Италия, успели да издействат много големи компенсации от ЕК. Разбира се, да не се връщаме в годините назад към пропуснатото. Този път ние няма да допуснем да се случи това, без да може тези хора да имат алтернатива.", заяви още Мирослав Найденов.

 

тютюн - сушилня, реколта 2012


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!