Заповед на министър Явор Гечев дава информация за членовете с право на глас в Комитета по наблюдение на Стратегическия план. Прави впечатление обаче едно, а именно - скромното наличие на фермери и превеса на членове от различни министерства и по-скоро консултанти.

Радостина Жекова: СЕУ не работи! Това е несериозно!

По темата Агри.БГ разговаря с Констадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара (БАК) и Симеон Караколев, член на УС на БАК и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

"Комитетът по наблюдение е органът, който наблюдава програмата за следващия програмен период. Опитът ни от предходния комитети е, че при състав от около 80 души, имаше 10 производители. Останалото са консултанти и чиновници - хора, които не са в темата изобщо. Тук говоря за чиновниците. А консултантите търсеха варианти да нагаждат нещата, така че нещата за тях да са удобни.

С тази заповед за новия Комитет по наблюдение виждаме долу-горе същата работа. Консултанти, прикрити като други дружества, работодатели. Te са с по 2-3 гласа, което впоследствие ще създаде проблеми за самата работа на комитета по наблюдение. Смятам, че това не е правилно", категоричен е Костадинов.

Кой лъже фермерите?

Не трябва ли обаче да се учим от грешките си, а не да ги повтаряме? Или това не е грешка?

"Много е важно какво искаме да постигнем. Аз имам дори по-преки наблюдения. Има консултанстска фирма, която като резервни членове е вкарала всички свои служители. В същото време разни причудливи структури се явяват като защитници на някой, който въобще не е чувал за тях.

Други пък като някакъв придатък на едни големи структури. Трети влизат в съвети, формирувания, които аз не съм чувал. Консултантите си имат организация - БАКЕП. Те са толкова сериозна структура, с голям експертен потенциал. Какво цели министерството в случая?", попита Симеон Караколев.

СЕУ все още не работи изцяло. А от тази ситуация се възползват и консултантски фирми. Читатели на Агри.БГ вече сигнализират за порочни практики и очертаване на площи срещу суми от 7-9 лева на декар. Има и по-фрапиращи случаи, в които консултантите настояват фермерите да им платят по 20 лева на декар.

"Много хора ще се хванат на това. Колеги, които не участват в браншови организации и нямат информацията - именно те в момента са най-лесно могат да се излъжат. Тези консултанти са доста убедителни, прикрити под форма на определена организация, която дава такива услуги, което за мен в голямата си част е лъжа.

СЕУ заработи онзи ден в непълната си форма. Оттам нататък нямаме остатъчни нормативни документи, които регулират по какъв начин това ще се случи. Как може някой да ти обещае нещо и да ти иска пари за нещо, което още не се знае какво е?

Лошото е, че доста колеги ще се хванат и впоследствие нещата, ако се получат по друг начин, ще берат ядове", заключи Костадин Костадинов.

Българската аграрна камара ще отговаря на въпроси за нейното сформиране в сряда, 17 май на пресконференция в БТА-София.

За какво още говорихме, вижте във видеото.