Традиционния празник "Златна праскова" в сливенското село Гавраилово ще се състои на 30 юли, съобщиха от пресцентъра на община Сливен.
 
По време на събитието ще се състои и семинар за нови сортове праскови, за напояване и торене на прасковените насаждения и други. Ще бъдат представени препарати за растителна защита. В консервния комбинат в Сливен ще бъде открита линия за преработка на праскови.
 
В рамките на празничната програма ще се проведе изложба и дегустация на праскови. Ще бъде открит възстановеният паметник на загиналите във войните от селото. Традиционно се организират конкурси и състезания, сред които "Мини мис и мистър "Прасковка", най-бързо ядене на праскови, рисунка на асфалт и други. Ще има състезания и за правене на компот и сладко от праскови, както и за най-добра прасковена ракия.
 
Община Сливен е организатор на празника заедно с кметството в село Гавраилово, Народното читалище "Слънце 1928", Института по овощарство в Пловдив, организацията на производителите на праскови "Българска праскова" ООД и Националната служба за съвети в земеделието.
 
Празникът е под патронажа на министъра на земеделието и храните. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!