Агнешко трупно месо без здравна и идентификационна маркировка е открито от инспекторите на Агенцията по храните по време на извънредните проверки около Великден и Гергьовден.
 
 
За първи път тази година екипите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са проверявали и за наличието на здравна маркировка върху трупното месо в различни цветове за страната на произход – син печат за месото от дребни преживни животни с произход България и червен печат за месо с произход различен от български - заклано в българска кланица, но с чужд произход.
 
„Спрени от реализация и насочени за унищожаване са над 2100 кг храни от животински произход – говеждо месо, агнешки субпродукти, пилешки бутчета, млечни продукти, в това число близо 540 кг агнешко трупно месо без здравна и идентификационна маркировка, 5 литра краве мляко, 510 броя кокоши яйца“, съобщи пресслужбата на Агенцията по храните.
 
Оттам уточниха, че за около месец в периода от 15 април до 6 май специалистите са извършили 4362 извънредни проверки в обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро, пазари, тържища и други.
 
Екипите са проследили също правилното съхранение на храните, спазването на сроковете за съхранение, коректното етикетиране и маркиране на яйцата, включително яйца от клас „B“ - маломерни за преработка, да не се предлагат в търговската мрежа. Изисквани са и документите за произход и безопасност.
 
В резултат на проверките са съставени 57 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 60 предписания.
 
Най-честите несъответствия са свързани с предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без документи за произход и некоректно етикетирани съгласно действащото законодателство. Част от проверките са извършени съвместно с Икономическа полиция към областните дирекции на МВР.