Левът ще остане националната валута на България поне до 1 януари 2022 г. - тогава най-рано може да бъде заменен от еврото.
 
 
Министърът на финансите Владислав Горанов заяви това днес по време на дискусия, наречена граждански диалог „България по пътя на еврото“. Форумът беше организиран с участието на зам.-председателя на Европейската комисия, отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Валдис Домбровскис.
 
„Минималният престой в ЕRM II (Европейски валутен механизм - престоят в него е наричан чакалнята на Еврозоната, бел. ред.) е две години. Ако получим одобрение, двете години изтичат през 2021 г. Ще е необходима още една година и най-рано през 2022 г. влизането на еврото в България може да стане факт“, каза министър Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС.
 
Той опроверга страховете на хората, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените и намаляване на доходите на гражданите.
 
„Въвеждането на еврото не води до голяма инфлация. Това показват последните присъединявания към Еврозоната. Инфлацията е много ниска. Целта е тя да бъде 2%, а често е около 1,5%. Висока инфлация се наблюдава само в страни, които са извън ЕС“, заяви евродепутатът Ева Майдел.
 
Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис потвърди, че България е готова да влезе ЕRM II. „Според нас България отговаря на всички критерии с изключение на валутните за включване в чакалнята на еврозоната“, подчерта Домбровскис.